Confidenţialitate

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va avea 4000 de militari în 2025 și va fi ridicat la nivel de brigadă | AUDIO

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă. Față de 1.500 de militari din prezent, în baza militară din județul Brașov vor fi aproximativ 4.000 de aliați, a anunțat generalul francez care conduce grupul de luptă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia finală de ridicare a grupului de luptă NATO de la Cincu la nivel de brigadă ar urma să fie luată în iulie 2024, la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington.

Acest lucru implică o prezență semnificativ mai mare a militarilor străini în România, până la 4.000: majoritatea vor fi francezi, dat fiind că Franța este națiune-cadru și conduce grupul de luptă NATO din țara noastră.

Vor fi desfășurați și militari din Belgia, Luxemburg și alte state aliate, după cum a precizat într-o întâlnire cu jurnalişti români generalul francez Loïc Girard, Senior National Representative în România, și șeful grupului de luptă.

Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loïc Girard, va spori şi aparatura militară: dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025, numărul acestora poate creşte până la 50. Lor li se vor adăuga obuziere Caesar, și alte echipamente de artilerie, infanterie și logistice.

Grupul de Luptă NATO de la Cincu a fost înfiinţat în luna mai 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, notează Agerpres.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bugetul UE se revizuiește la Bruxelles. Siegfried Mureșan: 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar și bani pentru Republica Moldova | AUDIO