Gripa aviară, confirmată la păsări domestice din 6 județe

De la sfârșitul lunii decembrie și până acum, în România, au fost confirmate 12 focare de gripă aviară la păsări domestice din 6 județe: Tulcea, Constanța, Bacău, Brașov, Prahova și Mureș.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară precizează că virusul nu a fost depistat în exploatații comerciale de păsări, iar carnea de pasăre și oule care provin din unități autorizate sunt sigure pentru consum.

Virusul gripei aviare AH5N8 a fost confirmat la păsări domestice pe 30 decembrie anul trecut, într-o gospodărie din comuna Pardina din județul Tulcea. În prezent, în acest județ mai sunt active 4 focare de gripă aviară: la Crișan, Periprava, C.A.Rosetti și Sulina.

Probleme sunt și în Prahova, în localitățile Loloiasca și Balta Doamnei, dar în județul Brașov, la Ucea de Jos. Gripa aviară a fost depistată la păsări domestice și în orașul Bacău, în localitatea Sâncraiul de Mureș din județul Mureș, iar în județul Constanța, sunt active două focare la Almălău – precizează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară.

Din cauza gripei aviare. au murit sau au fost ucise, conform procedurilor,  cel puțin 1100 de păsări domestice: găini, rațe, gâște bibilici.

În privința păsărilor sălbatice, din noiembrie anul trecut și până acum, au fost confirmate 85 de cazuri de gripă aviară la  raţe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă din București și 9 județe: Constanța. Galați, Neamț, Bacău, Giurgiu, Teleorman, Ialomița și Iași.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS