Grilele de impozit pregătite de Guvern pentru gospodării

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale: 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi 10% peste acest nivel, iar declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale, de către consultanţi plătiţi din bani publici – a anunțat ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan.

Guvernul va extinde şi cotele deductibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgeaască baza de impozitare, deşi legislaţia actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile.

“E un plafon, care este astăzi de 40%, până la care se apreciază că nu reprezintă venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul şi diferenţa de 60% se alătură veniturilor de natură salarială”, a precizat Viorel Ştefan, la un post de televiziune.

Potrivit declaraţiilor ministrului, statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% în cazul veniturilor din chirii – 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

Pentru stabilirea impozitelor, se calculează veniturile cu deducerile aferente pe fiecare categorie.

PSD intenţionează să introducă şi deduceri fiscale pentru copii, pentru familiile cu venituri lunare de cel mult 10.000 lei.

Astfel, familiile care realizează un venit sub 5.000 de lei pe lună şi au copii vor beneficia de o deducere de 1.600 de lei pentru fiecare copil, iar familiile care au între 5.000 şi 10.000 de lei vor beneficia de o deducere de 1.200 de lei, în timp ce familiile cu venituri mai mari nu vor beneficia de această deducere.

De asemenea, deducerile actuale pentru contribuţiile la fonduri private de pensii vor fi menţinute şi ar putea fi introduse şi deduceri pentru abonamente la reţele private de sănătate sau taxe de şcolarizare.

Noul sistem de impozitare urmează să fie discutat cu societatea civilă şi cu mediul de afaceri, promite ministrul Finanţelor.

Întrebat cum va suporta bugetul creşterile de salarii şi scăderile de impozite promise de la 1 ianuarie 2018, ministrul finanțelor a susţinut că aplicarea noului sistem de impozitare va creşte baza de impozitare.

Legea va introduce şi conceptul de gospodărie definită fiscal, pentru care se vor face declaraţiile fiscale de către un consultant.

El a susţinut că ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali, iar un consultant ar putea să asiste, în medie, 200 de gospodării.

Gospodăria fiscală se poate constitui din mai multe persoane indiferent dacă sunt sau nu rude, care au un singur reprezentant în raport cu Fiscul, potrivit proiectului PSD.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS