Confidenţialitate

Grigore Vasiliu Birlic

Grigore Vasiliu Birlic, care de-a lungul carierei, a dat viață multor personaje din operele lui Caragiale, s-a năcut în ianuarie 1905, la Fălticeni. Inițial, și-a dorit să fie clovn de circ dar soarta a făcut ca la insistențele familiei, să termine Facultatea de Drept din Cernăuți. E drept că nu a practicat niciodată avocatura și că încă din timpul facultății, a făcut figurație la Teatrul Național din Cernăuți. În paralel, a început să dea la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuți și primele șase încercări au fost sortite eșecului.

Grigore Vasiliu Birlic a fost respins pentru că era sâsâit, și ce e drept, nici fizicul nu îl ajuta prea mult. Oarecum ironic, exact aceste particularități l-au făcut mai târziu să aducă zâmbetul pe buzele publicului.

La un an după ce a fost admis, cu greu, la Conservatorul din Cernăuți, Grigore Vasiliu a cerut să fie transferat la București. Aici a început să primească roluri din ce în ce mai mari și primul succes de răsunet l-a obținut după ce a jucat în piesa „Birlic”. Și da, Birlic e doar o poreclă, pe care care Grigore Vasiliu a purtat-o cu mândrie.

De-a lungul carierei, a jucat în sute de piese de teatru și în câteva zeci de filme, aproape toate comedii. În 1953, a primit titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române și cu câțiva ani înainte să moară, a fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural.

Grigore Vasiliu Birlic s-a stins în februarie 1970. Cu puțin înainte să moară, a mai apucat să dea câteva reprezentații în piesa “Birlic”, cea care i-a câștigat definitiv locul în inimile românilor.