Confidenţialitate

Grevă spontană în aproape toate carierele de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia

Minerii din aproape toate carierele de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia au întrerupt lucru, nemulțumiți de faptul că legea privind reducerea vârstei de pensionare nu se aplică.

Angajații companiei au atras atenția guvernanților încă de săptămâna trecută că vor ajunge să oprească producția de cărbune dacă nu se ajunge la un rezultat concret.
În mai multe cariere de exploatare a cărbunelui, sute de mineri au oprit lucrul. Angajații au intrat în protest spontan și refuză să muncească până când nu vor avea soluția concretă a aplicării legii privind reducerea vârstei de pensionare.

O lege care a fost adoptată de Parlament și promulgată de președinte, dar care nu este pusă în aplicare de Casele de Pensii pe motiv că nu dețin softul de calculare a condițiilor de pensionare pentru acestă grupă de angajați.

Conform acestei legi, minerii pot ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, având în vedere condițiile grele de muncă. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, joi și vineri, angajații din producție ai Complexului Energetic Oltenia au intrat în greve de avertisment. Ei au refuzat să muncească timp de 2 ore, pentru a atrage atenția guvernanților.

În urma acestor acțiuni, doar parlamentarii de Gorj au avut întâlnire cu sindicatele miniere, promițându-le emiterea altei legi, fapt care i-a nemulțumit pe angajați.

Din acest motiv, marți, în mai multe cariere a fost întrerupt lucru pe termen nelimitat. Conducerea companiei susține că protestul spontan al salariaților va aduce pierderi în producția de energie.

Autor: Gabriela Mladin

Citește și: Piața Obor în Valea Jiului: un pensionar vinde lapte de măgăriță minerilor care au probleme la plămâni