Grevă generală în Grecia

Bugetarii, dar și angajați din mediul privat au oprit lucrul în semn de protest față de noile măsuri de austeritate pe care Parlamentul de la Atena să pregătește să le aprobe.

Greva îi afectează și pe cei care și-au planificat concedii, în perioada aceasta, în Grecia.

Pentru a doua zi consecutiv, feriboturile nu circulă și ar putea rămâne blocate în porturi, până sâmbătă. Și pe aeroporturile din Grecia este grevă și niciun avion nu va decola sau ateriza până la ora 15.00.

Funcționarii publicii, profesorii, medicii dar și angajații din transporturi au intrat în grevă generală. Școlile și muzeele au fost închise, iar în spitalele de stat din Grecia, medicii se ocupă doar de urgențe.

Și controlorii de trafic de aerian au întrerupt lucrul timp de 4 ore, ceea ce a dus la anularea mai multor curse aeriene și la reprogramare a peste 100 de zboruri, multe dintre ele între Atena și insulele grecești. De altfel, din cauza acestui protest la care iau parte și marinarii, insulele grecești sunt acum izolate. Sindicatul marinarilor a anunțat că feriboturile vor rămâne în porturi până vineri, la miezul nopții.

Bugetarii din Grecia dar și angajați din mediul privat protestează astfel față de noile măsuri de austeritate pe care Parlamentul urmează să le aprobe în cursul zilei de joi: reducerea pensiilor începând din 2019, dar și creșterea impozitului pe venit, din 2020.

Guvernul condus de Alexis Tsipras le-a promis creditorilor internaționali că va economisi până la 2 la sută din PIB, pentru ca Grecia să poată primi următoarea tranșă de împrumut din planul de salvare de 85 de miliarde de euro.

În ultimii 7 ani, Grecia a reușit să evite intrarea în incapacitate de plată, dar are nevoie urgent de fonduri, pentru a achita, în iulie, o datorie de 7,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS