Grevă generală în Franța

Grevă generală astăzi în Franţa, în mai multe domenii ale sectorului public. 20 la sută dintre cursele aeriene vor fi anulate; protestează și taximetriştii, dar și profesorii și cadrele medicale.

Medicii și profesorii protestează față de condițiile salariale și reformele anunțate de Guvernul francez. De exemplu, profesorii sunt nemulțumiți de reforma privind organizarea liceului, mai exact autonomia oferită colegiilor şi eliminarea unor clase bilingve.

Și în sectorul aerian, 3 sindicate fac apel către controlorii de trafic din toată țara să intre în grevă până mâine dimineață. Astfel, 20% dintre cursele aeriene din Franța vor fi anulate.

Personalul aerian este nemulțumit că salariile sunt la același nivel din 2010  dar și de faptul că numărul de posturi a scăzut în ultimii ani, peste 1.000 în mai puţin de zece ani.

În septembrie anul trecut, 3 sindicate majoritare au refuzat să semneze acordul care reglementează condiţiile de salarizare a funcţionarilor publici. Ministrul francez al Finanţelor Publice și-a anunţat încă de săptămâna trecută intenţia de a purta negocieri salariale luna viitoare.

Taximetriștii francezi sunt și ei în grevă generală. Ei protestează faţă de concurenţa impusă de acele vehicule turistice cu şofer, ce vizează în principal compania Uber și cer eliminarea acestor servicii.

Sunt prevăzute blocaje în apropierea aeroporturilor Roissy-Charles-de-Gaulle şi Orly, din Paris.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS