Grevă generală a angajaţilor ONU din Fâşia Gaza

Aproximativ 13.000 de angajaţi ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Refugiaţii Palestinieni din Fâşia Gaza au intrat într-o grevă de o zi, în semn de protest faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage un ajutor de zeci de milioane de dolari, relatează DPA.

Secretarul general al sindicatului angajaţilor acestei agenţii, Yousef Hamdouna, a declarat presei că scopul grevei generale este de a forţa statele donatoare să pună presiune asupra SUA pentru a reveni asupra deciziei.

Agenţia administrează 267 de şcoli şi 21 de centre medicale în această enclavă, care a suferit un uriaş colaps economic, accentuat de pagubele la infrastructură produse de cele trei războaie cu Israelul şi de lipsa de alimente.

La începutul lunii ianuarie, SUA au alocat agenţiei 60 de milioane de dolari pentru 2018, spunând că alte 65 de milioane de dolari au fost suspendate pentru ”analize suplimentare”.

Agenţia ONU, care sprijină circa 5 milioane de palestinieni în Iordania, Siria, Liban, Fâşia Gaza şi Cisiordania, a lansat o campanie globală de strângere de fonduri după reducerea ajutoarelor.

Între timp, un spital din Fâşia Gaza a fost închis luni din cauza lipsei de combustibil pentru generatorul de rezervă, afectând serviciile de sănătate pentru 60.000 de persoane, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

Israelul şi Egiptul menţin o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, invocând îngrijorări privind securitatea, de când gruparea militantă islamistă Hamas a preluat controlul în 2007.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS