Grecia va primi un ajutor financiar de 34 de miliarde de euro (AUDIO)

Banii vor fi primiți de la creditorii externi

Este o tranșă amânată de mai multe luni. Banii vor ajunge în bugetul Greciei la jumătatea lunii ianuarie, au stabilit statele din zona euro.

Dobânzile pentru împrumuturile acordate Greciei vor fi reduse cu mult, astfel încât unele ţări vor înregistra pierderi.

‘Intelegerea de azi a fost posibil pentru Grecia a demonstrat ca este serioasa in ce priveste reformele, si-a respectat angajamentele, a facut alegeri dificile, si sunt constient de situatia grea pe care o resimte poporul elen.Dar masurile care au fost luate transforma economia Greciei.’, a declarat Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

În plus, fonduri de peste 9 miliarde de euro vor fi acordate statului elen, în tranșe, anul viitor, pe măsură ce sunt aplicate noi reforme.

Țările din zona euro au renunțat la fonduri 7 miliarde de euro pe care ar fi trebuit să le primească ca urmare a profitului înregistrat de Banca Centrală Europeană din investiţiile în obligaţiuni ale statului elen.

Aceşti bani vor fi transferaţi Greciei.

‘Am vrut sa ne asiguram ca Grecia revine pe pista si ca ia masurile necesare in acest sens. A demonstrat lucrul acesta iar Grecia este hotarata sa faca ce trebuie. A luat masurile prioritare, a votat bugetul potrivit.’, a declarat Directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Potrivit Financial Times, nivelul de îndatorare al statului elen ar trebui să ajungă 124% din Produsul Intern Brut în 2020, comparativ cu estimarea anterioară, de peste 140% din PIB.