Confidenţialitate

Grecia, pe lista roșie din 1 august

De duminică, românii care se întorc din Grecia trebuie să intre în carantină dacă nu sunt vaccinaţi antiCovid sau nu au dovada că au trecut prin boală.

Statul elen a fost introdus pe lista ţărilor în scenariu roşu, după ce a ajuns aproape de 3,5 la mie cu rata de incidenţă Covid.

Intrarea Greciei pe lista roşie şi carantina obligatorie intră în vigoare de sâmbătă spre duminică noapte.

Românii care revin în ţară intră în izolare 14 zile dacă nu sunt vaccinaţi sau nu au dovada că au trecut prin boală.

Un test PCR nu mai e de folos în scenariul roşu pentru a te scuti de carantină, decât dacă eşti copil, între 6 şi 16 ani. Situaţia s-a depreciat rapid în Grecia.

În doar o lună şi jumătate ţara a trecut de la verde la galben şi de la galben la roşu, cu incidenţa cazurilor de covid triplându-se aproape, de la 1,3 la mie la mijlocul lui iunie la aproape 3, 5 la mie acum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alice Iacobescu

 

HOTĂRÂREA nr. 52 din 29.07.2021


privind aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată

Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, formulate în temeiul prevederilor art. 1 alin. (3) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 01.07.2021, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 4, art. 11 alin. (1) și art. 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se aprobă Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei.

(2) Lista prevăzută la alin. (1), intră în vigoare începând cu data de 01.08.2021, ora 00:00.
Pagina 2 din 2

Art.2 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

PREȘEDINTELE COMITETULUI NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎȚU