Confidenţialitate

Grecia: Grevă generală și proteste în toată țara. Muncitorii spun că sunt sufocați din cauza inflației și cer salarii mai mari | VIDEO

Este zi de grevă generală și proteste în Grecia. Muncitorii spun că sunt sufocați din cauza inflației galopante și cer salarii mai mari. Confederația Generală a Muncitorilor Greci, care reprezintă sectorul privat, împreună cu sindicatul care coordonează sectorul public solicită creșterea salariului minim, care în prezent este 713 euro pe lună, și restabilirea legislației colective a muncii.

La Atena, mii de oameni mărșăluiesc pe străzi și afișează bannere pe care scrie „Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale”.

La fel se întâmplă în toate orașele din Grecia.

Feriboturile au rămas în porturi; angajații din transportul public au întrerupt lucrul, generând haos în traficul din capitală. Și controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei, astfel că multe zboruri au fost blocate la sol.

Este cea mai recentă acțiune sindicală din Europa, în contextul în care creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai în urma invaziei Rusiei în Ucraina i-au determinat pe angajați să declanșeze proteste în această lună în Marea Britanie, Franța, Spania și Germania.

Deși economia Greciei crește în acest an datorită unei reveniri a turismului, inflația de 12% este printre cele mai ridicate din zona euro.

„Muncitorii luptă cu inflația care le sufocă gospodăriile, costul ridicat al energiei și al produselor de bază le afectează veniturile”, au transmis liderii de sindicat.

Guvernul conservator de la Atena a cheltuit în ultimul an peste 9 miliarde de euro pe subvenții pentru energie și alte măsuri de reducere a costurilor pentru agricultori, locuințe și întreprinderi.

Puterea a promis să majoreze anul viitor pensiile și să crească salariul minim.

Foto: Twitter / PAME Greece International

Citește și: SUA vor împrumuta România cu peste 3 miliarde de lei pentru construcția a două reactoare pentru centrala nucleară de la Cernavodă