Confidenţialitate

Grecia: 20.000 de oameni în stradă la Atena

Aproape 20.000 de oameni au protestat aseară pe străzile Atenei. Elenii denunță condițiile impuse guvernului de la Atena de către creditorii internaționali. În același timp presa a publicat întrebarea care va fi supusă referendumului de duminică, iar premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să respingă programul propus de creditori.

Astăzi este data scadentă a tranșei de 1.6 miliarde de euro pe care Atena trebuie să îi plătească Fondului Monetar Internațional
Piața Syntagma din Atena a fost ocupată de mai bine de 20 de mii  de protestatari. Manifestanții și-au exprimat susținerea față de cabinetul de extremă-stânga a lui Alexis Tsirpas și îi acuză pe creditori de șantaj.

Proteste au avut loc și la Salonic unde oamenii au denunțat măsurile de austeritate propuse de creditori.

Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!” – s-a putu citi pe pancartele manifestanţilor.

Întrebarea care va fi adresată la referendumul de duminică este : “Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”

Prima căsută pe buletinul de referendum va fi “nu”, iar a doua “da”.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate , avertizând că un vot negativ poate duce ieșirea Greciei din zona euro.

În replică, premierul Alexis Tsipras a cerut populației să respingă propunerile troicii. Totodată, el a declarat că dacă negocierile au un parcurs bun, plata tranșei către FMI se va face astăzi.
Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Grecia va intra în incapacitate de plată de mâine, prin neachitarea tranșei de 1,6 miliarde de euro către FMI.