Confidenţialitate

Grâul s-a scumpit cu aproape 50%. Firmele din panificație cer ajutor urgent, după ce facturile s-au mărit chiar și de 6 ori | AUDIO

Grâu mai scump cu aproape 50% și facturi de 5 – 6 ori mai mari la energia electrică și gaze naturale: cu asta se confruntă acum industria de panificație din România. Ca să nu explodeze și prețul la raft pentru pânie sau alte produse de morărit, reprezentanții industriei cer ajutor urgent de la stat.

Preţul pentru grâu a crescut din momentul recoltării până acum de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, susține Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

Firmele se plâng și de costurile privind facturile la energia electrică și gazele naturale, în unele cazuri fiind vorba de facturi triple sau chiar de șase ori mai mari.

Producătorii susțin că, în următoarea perioadă, prețurile la raft pentru pâine sau alte produse de panificație vor crește. De la Palatul Victoria, guvernul promite o schemă de ajutor la plata facturilor la energie și pentru firme, de la 1 februarie.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Ținând cont că securitatea alimentară este o componentă foarte importantă a securității noastre naționale, am discutat să avem o schemă de compensare nu numai pentru întreprinderile mici și mijlocii, ci și pentru procesatorii mari.”

Promisiuni vin și de la Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după ce fermierii s-au plâns de costurile ridicate din ultima perioadă:

„În ceea ce privește prețul la energie, să intervenim cu o compensare a bonusului de cogenerare pe de o parte și pe de cealaltă parte o compensare a costului pentru certificatele verzi din fiecare factură a beneficiarilor.”

Indistria de panificație le propune autorităților și alte măsuri pentru a evita creșterea prețurilor. Printre acestea se numără și reducerea TVA-ului la alimente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Mihai Bucureșteanu