Grasimile saturate, risc pentru memorie şi vasele de sânge

Persoanele care consumă frecvent alimente bogate în grăsimi saturate precum untul, smântâna, înghețata sau carnea roșie prezintă risc crescut de dezvoltare a declinului mental și cognitiv, semn precoce al demenței și bolii Alzheimer.

Specialiștii neurologi au analizat timp de 5 ani 6000 de femei cu vârsta peste 65 de ani, cărora le-au testat funcția cognitivă. La finalul studiului, rezultatele testelor de evaluare a memoriei, a capacității de orientare în spațiu și a celei de argumentare au fost îngrijorătoare în cazul celor care aveau o dietă bazată pe grăsimi saturate.

În această situație arterele devin rigide și se pot înfunda. Crește riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace și atacului cerebral, creierul nemaiputând fi oxigenat corespunzător. Astfel, sistemul cardiovascular și sistemul nervos au în comun mulți factori de risc.

Putem evita consecințele grave prin înlocuirea grăsimilor saturate, nesănătoase, cu cele nesaturate din semințe, avocado, nuci și din uleiul de măsline.