Confidenţialitate

Gorj: O instanță a decis înghețarea cursului de schimb la un credit în euro

O instanță din Gorj a decis înghețarea cursului de schimb valutar euro-leu şi efectuarea plăţilor la valoarea de la data încheierii contractului, în cazul unui credit.

Tribunalul Gorj a constatat și că unele clauze prevăzute în contractul de credit au fost abuzive.

În plus, banca a fost obligată să restituie clientului sume importante de bani.

Instanţa a decis, astfel, calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a monedei euro de la data încheierii contractului, pe întreaga perioadă de valabilitate a acestui contract de credit.

În aceste condiții, banca este obligată să restituie solicitantului de credit sumele plătite în plus de acesta, actualizate la data plăţii efective.

Tot judecătorii Tribunalului Gorj au mai constatat că Banca Comercială Carpatica a încasat de la clientul din Târgu-Jiu care s-a plâns magistraților, sume de bani ilegale, stabilite în contract cu titlu de commision de gestiune.

Și aceste sume urmează să fie restituite de bancă solicitantului de credit.

De precizat că decizia judecătorilor nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, în termen de 30 zile de la comunicare.

Însă, este cel mai probabil prima  decizie data de magistrați de îngheţare a cursului euro-leu, în contextul în care, până acum, au existat decizii ale instanțelor de judecată prin care s-a stabilit îngheţarea pe cursul franc elvețian-leu.