Confidenţialitate

Giurgiu: Două persoane sunt anchetate după ce au exploatat prin muncă neplătită și condiții inumane persoane vulnerabile, cu deficiențe mintale | AUDIO

Un caz de sclavie este anchetat în județul Giurgiu. O familie din comuna Gostinari este bănuită de DIICOT de racolarea unor persoane vulnerabile, cu handicap mintal, pe care le-ar fi pus să muncească din greu, în gospodărie sau pe câmp, fără niciun ban. Șase persoane au fost salvate de polițiști. Doi suspecți au fost ridicați pentru audieri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Poliţiştii şi procurorii au făcut marți percheziţii în judeţul Giurgiu, la două persoane suspectate că au exploatat prin muncă mai multe victime, care nu se puteau apăra, din cauza deficienţelor fizice şi psihice.

Procurorii DIICOT bănuiesc cel puțin șase victime. Una dintre ele, un bărbat cu o tulburare mintală, a fost racolat în iunie 2021 în localitatea Drăgășani din Giurgiu. Un bărbat și fiul său i-au promis acestuia un loc de muncă bine-platit.

În schimb, victima ar fi fost exploatată la muncile din gospodărie, atât el, cât și un alt bărbat fiind ținuți în condiții jalnice, cu mâncare la limita subzistenței și fără medicamente.

După ce erau racolate, victimelor li se luau actele și erau puse să aibă grijă de animale, să taie lemne, să recolteze porumbul sau să presteze munci în folosul comunității pentru unul dintre suspecți.

Au fost zile în care victimele mâncau o dată pe zi sau chiar deloc si erau puse sa muncească mai bine de 12 ore pe zi. Programul de somn era de maxim 4 ore, iar în plus, victimele erau bătute si mințițe că vor primi bani pentru munca lor, însă nu au fost niciodată plătite pentru munca prestată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: DNA: Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov, urmărită penal de DNA. Reacția Flaviei Boghiu: „Stau cu capul sus și mă pot uita în ochii oricui referitor la activitatea mea din acest mandat”