Confidenţialitate

Gigi Căciuleanu: “Stăteam într-un subsol pentru că părinţii erau refugiaţi din Basarabia” – VIDEO

Invitat în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, coregraful Gigi Căciuleanu a povestit despre casa în care a locuit şi activităţile pe care le practica în copilărie.

Căciuleanu a vorbit şi despre faptul că îi era interzis să poarte ochelari la şcoala de balet.

“Era un  cartier foarte frumos pentru care am o nostalgie ca pentru câinele Bob. Noi stăteam într-un subsol pentru că părinţii erau refugiaţi din Basarabia şi găsiseră un locşor într-un subsol, dar într-o casă tipic bucureşteană, de două etaje.

Acum nu mai există acea casă. Locuiam între grădina Icoanei şi grădina Ioanid sau parcul Puşkin de astăzi. Acum e un bloc, dar acolo a fost o căsuţă foarte frumoasă. Am o nostalgie a acelei case extraordinare. Aveam două grădini.

Ne jucam ore întregi şi veneam cu genunchi juliţi. Îi cunoşteam pe toţi copiii din cartier. Eu făceam dans, iar ceilalţi făceau fotbal. Eram răţuşca rea din gaşcă. Alergam foarte mult. Nu eram acasă deloc. Eram ori pe stradă, ori la şcoală. Niciodată nu mi-am făcut lecţiile acasă.

Eram atent la şcoală. Fiind miop şi neavând voie să purtăm ochelari la şcoală, era interzis la şcoala de balet să ai ochelari, se spunea că un dansator nu poate dansa dacă nu vede bine. Stăteam în banca întâi şi căscam ochii”, a declarat Gigi Căciuleanu, la Europa FM.

Gigi Căciuleanu este cel mai valoros dansator şi coregraf al ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a obţinut numeroase medalii şi distincţii. În 1984, a fost decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere de către ministrul culturii Jack Lang.

În 2002,  a primit la Santiago premiul Altazor, echivalent chilian al Oscarului, pentru spectacolul Gente, iar în 2003 a fost numit cel mai bun coregraf internaţional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.