Confidenţialitate

Ghiţă audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta – Blair

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este audiat în această dimineață prin videoconferinţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul “Ponta – Blair”.

Fostul deputat a fost cel care a transmis prin avocaţi că vrea să participe activ la proces.

Pe 18 mai, Sebastian Ghiţă a spus că vrea să dea declaraţii în prezenţa unui avocat ales din Serbia.

Instanţa supremă programase audierea prin videoconferinţă a lui Sebastian Ghiţă pentru 23 mai, însă avocatul său a cerut judecătorilor amânarea pe motiv că are nevoie de timp să studieze dosarul.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie 2016, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta. Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar.

Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.