Ghid de nutriție pentru persoanele cu cancer în perioada pandemiei Covid-19

Alianța Pacienților Cronici din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România , Asociația Inițiativa Pacientul 2.0, în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta.

“Asocierea dintre alimentație și boli neoplazice este un subiect de mare interes. Întrebări despre ce, cât și cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi și cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutrițională se ocupă atât cu prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent și în situațiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariției bolilor oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.).

În cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților.

Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale.” spune dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competență în nutriție generală.

Ghidul în format pdf poate fi descărcat de la adresa https://fabc.ro/noutati/ghid-de-nutritie-pentru-persoanele-cu-cancer-in-perioada-pandemiei/

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS