Confidenţialitate

Ghid de cumpărare a televizorului: cum să-ți alegi un Smart TV (P)

Nu mai este necesar să îți conectezi computerul la televizor pentru a te bucura de cele mai recente servicii și aplicații online. Televizoarele inteligente au fost de multă vreme norma, oferind un număr mare de aplicații la îndemâna dorințelor noastre. Astăzi este greu de găsit un televizor nou care să nu includă acest sistem care să ofere versatilitatea unui telefon mobil dar cu un ecran evident mult mai mare.

Importanța sa este de așa natură încât este deja esențial să verificăm dacă televizorul pe care urmează să-l cumpărăm este Smart TV. Nu este suficient doar să vedem dacă este Smart TV, deoarece așa cum am spus, rar este brandul care nu mai are astfel de televizoare. De aceea, dorim să te ajutăm cu acest ghid în care îți explicăm ce ar trebui să cauți pentru a ști care este sistemul Smart TV care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Ce trebuie să caut pentru a cumpăra un Smart TV?

În ziua de astăzi există o anumită varietate de sisteme de operare folosite de producătorii de Smart TV. Fiecare producător își folosește propriile sale sisteme, fiecare cu propriile avantaje și caracteristici. De exemplu, LG folosește webOS foarte intuitiv, care își are rădăcinile în vechile telefoane. Este foarte rapid și are o interfață extrem de atractivă. Samsung, la rândul său, pledează pentru Tizen, tot de origine telefonică și extrem de plăcut de folosit.

Alte companii (cum este cazul Sony) pariază pe Android TV, o platformă standardizată dezvoltată de Google. Poate că este mai puțin frapant, dar se caracterizează prin oferirea unui număr mare de aplicații. Aceasta este probabil cea mai bună opțiune pentru utilizatorii de Smart TV si televizoare ieftine care caută numărul maxim de aplicații, deoarece are suportul ecosistemului Android.

În cele din urmă, putem sublinia că unii producători încorporează propriile sisteme de operare Smart TV. În general, oferă mai puține funcții, dar chiar și așa de obicei au aplicații importante precum YouTube, Skype sau Netflix, astfel încât nevoile de bază vor fi acoperite. Cercetează puțin și gândește-te la tipurile de aplicații pe care le utilizezi în mod normal înainte de a cumpăra un Smart TV.

Care este mai bun sau mai rău? A priori, sistemul în sine nu influențează decizia de cumpărare cu excepția cazului în care ești un utilizator intens al unei anumite aplicații. Toate aduc inteligență televizorului, iar meniurile sunt cu adevărat fluide in cazul smart tv-urilor.

Următoarele secțiuni pe care le vom vedea mai jos sunt cele care cu adevărat fac diferența.

Conectivitate

Aici trebuie să luăm în considerare două conexiuni diferite. Pe de o parte, cea a televizorului în sine la rețeaua noastră de internet de acasă. Normal este să constatăm că vine cu Wi-Fi, așa că va trebui să punem parola routerului atunci când îl configurăm pentru prima dată. Astăzi conectorul Ethernet este prezent cel mult ca opțiune.

În trecut, conectivitatea Wi-Fi a televizoarelor era oarecum problematică, dar astăzi este pe deplin suficientă. Totuși, dacă ai un model cu conector Ethernet și ai probleme cu recepția, poate vrei să îți încerci norocul cu un adaptor PLC.

Pe de altă parte avem conectivitatea televizorului cu alte dispozitive. Porturile HDMI îți permit să conectezi smartphone-uri, tablete și computere prin cablu. Wireless putem găsi Wi-Fi Direct și DLNA. Și nu rata USB-urile! Cele mai bune televizoare inteligente moderne permit atât înregistrarea programelor pe o memorie externă, cât și redarea videoclipurilor din aceastea.

În prezent, ar fi foarte rar să găsim un Smart TV fără aceste opțiuni de conectivitate, așa că nu ar trebui să avem o problemă în această secțiune.

Aplicații

Poate că aceasta este piatra de temelie pentru a înțelege importanța unui Smart TV: aplicațiile sale. Cantitatea contează, dar mai ales calitatea. Majoritatea au ecosisteme foarte robuste. Astăzi, LG, Samsung și Sony sunt lideri, oferind multe servicii în sistemele lor Smart TV. Chiar și așa, nu trebuie să îi pierdem din vedere pe alții precum HiSense care au și servicii foarte interesante.

Avem de toate: Skype pentru a face videoconferințe, aplicații de social media de citit în timp ce te uiți la televizor, Spotify, YouTube, servicii de conținut la cerere precum Netflix… Sunt multe și e greu să stai cu un singur brand.

Studiază-ți bine nevoile înainte de a alege un Smart TV

Actualizări

Am făcut o investiție bună pentru a avea un Smart TV și logic este că vrem să-l avem mereu la zi, nu? De aceea, fiecare producător lansează din când în când actualizări pentru a îmbunătăți sistemul și pentru a corecta micile erori care apar.

Până în prezent, toate se actualizează destul de frecvent, astfel încât să nu avem probleme. Modelele bazate pe Android TV primesc de obicei actualizări în mod constant și au un repertoriu larg de aplicații mereu actualizate, dar puterea LG și Samsung le-a permis să aibă și un catalog bun de software.

Accesorii

Televizoarele inteligente includ, de asemenea, câteva accesorii pentru a oferi televizorului tău mai multă viață. Fiecare producător de Smart TV include și vinde propriile sale accesorii, deși datorită conexiunii Bluetooth putem folosi tastaturi și mouse-uri compatibile. Cu toate acestea, aproape toate televizoarele moderne permit controlul acestuia nu numai prin telecomandă, ci și prin telefonul mobil. Ai grijă la unele televizoare smart ieftine care nu includ în mod direct accesorii. Adăugarea de accesorii ar putea să le crească prețul.

Foto: Jonas Leupe/ Unsplash