Germania vrea să se poziționeze drept destinație culinară

În acest an, Organizația Germană pentru Turism (DZT) va prezenta varietatea culinară ca parte a campaniei sale internaționale de marketing ”Germania Culinară”.

Specialitățile regionale, dintre care unele datează de secole, sunt parte integrantă a procesului amplu de poziționare a Germaniei drept destinație culinară. Pentru o experiență autentică, vizitatorii pot încerca preparate specifice anumitor zone din Germania, băuturi locale produse în hanuri rustice, pot participa la festivaluri sezoniere și pot încerca trasee turistice tematice.

Alături de metodele tradiționale de gătit, accentul se pune pe prospețime, calitate și conservarea resurselor.

Crește numărul turiștilor români în Germania

În 2017, turismul german a atins rezultate record pentru a opta oară la rând. În perioada ianuarie – decembrie 2017, Oficiul Federal de Statistică a înregistrat 83,9 milioane de înnoptări internaționale, cu 3,1 milioane mai multe decât în 2016.

România rămâne una dintre cele mai dinamice piețe-sursă pentru turismul german, depășind, în anul 2017, pragul de un milion de înnoptări.

 

Specialități regionale care pot fi încercate în ”Germania Culinară”

 

Stat Federal Specialitate
Baden-Württemberg Maultaschen, paste umplute cu carne și spanac, o specialitate din Stuttgart. Legenda spune ca au fost inventate de călugări care nu doreau să nu consume carne în timpul Postului Mare și au inclus astfel „luxul interzis” în interiorul pastelor. De aceea, ele sunt cunoscute sub numele de herrgottsb’schesserle (Escrocii celui Atotputernic)
Bavaria Cârnații weisswurst, făcuți din carne de vită și porc, aromați cu ceapă și pătrunjel proaspăt, sunt unele dintre cele mai cunoscute specialități germane. În mod tradițional, sunt mâncați în berării, înainte de prânz – serviți cu muștar dulce, covrigi și bere
Berlin Mâncarea stradală este o tradiție în Berlin, iar localnicii sunt în special mândri de currywurst-ul lor. Înființat în 1930, Imbiss-ul lu Konnopke se află pe Schönhauser Allee și servește această specialitate cu o varietate de cinci sosuri diferite de curry, fiecare mai iute decât celălalt. Berlinezii iubesc currywurst-ul atât de mult încât i-au dedicat un muzeu!
Brandenburg Gherkins este cel mai faimos export al pădurii Spree. Snack-ul crocant este disponibil în diverse arome, cum ar fi muștar, usturoi sau piper. Pe traseul ciclului Gherkin care rulează pe aproximativ 260 de kilometri, se poate urma întregul proces de producție, de pe câmp în farfurie.
Bremen Încă din anul 1673, când prima cafenea într-o țară vorbitoare de limbă germană a fost deschisă, orașul a avut o adevărată pasiune pentru băutura cu cafeină. Bremen este capitala cafelei din Germania. Băutura poate fi servită la numeroasele cafenele din cartierul vechi.
Hamburg În fiecare duminică dimineață în Hamburg, cei care se trezesc devreme merg în piața de pește a orașului. Această tradiție a rulourilor de pește servite de dimineață datează de aproximativ 300 de ani. La fel de faimoase ca mâncarea sunt și strigătele vânzăorilor.
Hessen Cidrul Ebbelwei, băutura-vedetă a regiunii Hessen, poate fi găsit pe mesele multor baruri din Frankfurt și împrejurimi. De obicei se găsește într-un ulcior albastru de ceramică numit bembel. Acesta este adesea servit alături de feluri sățioase de mâncare precum cotlet de porc sau cârnați serviți cu varză și pâine de secară.

 

Mecklenburg – Pomerania de Vest Cătina este un arbust spinos ce crește în abundență pe coasta Mecklenburg – Pomerania de Vest. Bogate în vitamine și minerale, boabele sale portocalii sunt folosite la realizarea remediilor pentru minte, corp și suflet, cum ar fi uleiuri, sucuri, ceai, conserve, lichioruri, vin și grog, precum și cosmetice. Vizitatorii insulei Rügen pot chiar vedea cum cătina este recoltată de pe plantație.

 

Saxonia Inferioară Oamenii din Saxonia Inferioară au o relație îndelungată cu kale, pe care o consumă iarna alături de pinkel – carnați din ovăz, bacon și burtă de porn aromatizată cu ceapă și ierburi. Leguma este celebrată de prieteni și colegi în kohlfahrten (tururi cu kale)

 

Renania de Nord – Westfalia Renania de Nord – Westfalia găzduiește o gamă largă de bere, inclusiv kölsch din Köln și altbier din Düsseldorf, precum și numeroasele fabrici locale de bere din regiune – mari și mici. Multe dintre aceste fabrici de bere oferă excursii ghidate sau ateliere pentru o perspectivă asupra pregătirii berii. În Dortmund, uriașul muzeu al berii explică tot ce e de aflat despre fabricarea berii.
Rhineland – Palatinate Rhineland – Palatinate este cel mai mare producător de vin din Germania. Atât localnicii cât și turiștii pot degusta vinurile la una dintre multele taverne ce apar în fiecare vară în podgorii, sau la festivalurile de vin, ce au loc începând cu mjlocul lunii august și până la sfârșitul lunii octombrie.

 

Saarland O piesă de rezistență a regiunii Saarland este dibbelabbes: o porție de cartofi gratinați, praz, bacon și ierburi gătite într-o oala (dibbe în dialectul local)  și servite cu sos de mere făcut în casă.

 

Saxonia Un preparat favorit în Saxonia este Christstollen din Dresda. Ceea ce odinioară a fost hrană medievală de tip fast food, a evoluat într-un tort bogat, obținut din aluat și fructe uscate. Delicatesa este făcută după rețete secrete de familie in aproximativ 130 de brutării și patiserii specializate. Rețeta se bucură de un status geografic protejat. Pentru cel mai bun Christstollen, este recomandată o vizită la Festivalul Stollen la începutul lunii decembrie, sau în Striezelmarkt de Crăciun, în Dresden.

 

Saxonia – Anhalt Bogată în proteine și scăzută în grăsimi, brânza Harz este o opțiune potrivită pentru iubitorii de fitness și de produse sănătase. Pentru câteva sute de ani, fabricile locale de produse lactate au produs aceste discuri mici de brânză din lapte acru chimen. În zona Saxonia – Anhalt, brânza Harz este savurată în mod tradițional pe pâine.
Schleswig-Holstein Schleswig-Holstein este gazda a mai mult de 120 de tipuri de brânză, unde majoritatea sunt realizate în mod artizanal. Traseul brânzeturilor din Schleswig – Holstein oferă turiștilor un tur de brânzeturi: ușoară sau matură, moale sau tare, acră, sărată, picantă, aromatică sau dulce – făcută din lapte de vaci, capre sau oi.

 

Thuringia Umilul cartof, iubit în toată Germania este adeseori servit sub formă de gălușcă în Thuringia. Un klösse autentic constă într-un cartof gratinat și piure de cartofi înfășurat în jurul unei porțiuni din pesmet. Thüringer Klosswelt  din Heichelheim, la nord de Weimar, este un muzeu dedicat găluștilor, arătând cum sunt realizate acestea și varietatea de mostre pentru gust.

 

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS