Confidenţialitate

Germania vrea să nu mai importe petrol rusesc de anul viitor, chiar dacă UE nu va reuși să ajungă la un acord privind țițeiul Kremlinului

Germania intenţionează să nu mai importe petrol din Federația Rusă de la sfârșitul acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul blocului comunitar cu privire la ţiţeiul rusesc. Anunțul a fost fpcut de oficialii guvernamentali de la Berlin, citaţi de Bloomberg.

Eforturile Berlinului destinate încheierii de contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese, iar guvernul german este încrezător că poate rezolva problemele de logistică pentru următoarea jumătate a acestui an, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

În condiţiile în care miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta o nouă rundă de sancţiuni impuse Moscovei, diplomaţii au lansat ideea unei amânări a embargoului după ce Ungaria s-a opus la propunerea iniţială a Comisiei Europene, pe motiv că încetarea importurilor de petrol din Rusia ar crea probleme pentru economia sa.

În schimb, oficialii citaţi de Bloomberg susţin că guvernul condus de cancelarul german Olaf Scholz este hotărât să continue cu planul său naţional de încetare a importurilor de petrol din Rusia, ca parte a sancţiunilor europene impuse Federației pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit cifrelor oficiale, ponderea ocupată de ţiţeiul rusesc în consumul de petrol al Germaniei a scăzut deja până la 12 procente, de la un nivel de 35% înaintea războiului din Ucraina.

Comisia Europeană a propus un embargo pentru importurile de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate ar urma să înceteze la finele lui 2022.