Confidenţialitate

Germania va opri total importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, anunță oficialii de la Berlin

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat că Germania va opri total importurile de petrol din Rusia până la finalul acestui an, după o întâlnire cu omologii săi baltici. Ea a ținut să sublinieze că angajamentul este unul clar și fără echivoc.

Uniunea Europeană se pregătește să oprească achiziția de petrol din Rusia pentru a nu mai finanța războiul din Ucraina, însă măsura este „complexă” și va dura „câteva luni”, spun surse europene citate de AFP.

„Vom înjumătăți petrolul până în vară și vom fi la zero până la sfârșitul anului, iar apoi va urma gazul, într-o foaie de parcurs comună europeană”, a declarat ministrul german de Externe.

La nivelul Uniunii, adoptarea măsurilor privind petrolul necesită derularea contractelor existente și găsirea de alternative, lucruri care nu se pot întâmpla peste noapte.

În plus, trebuie menținută „unitatea” celor 27 de membri : Ungaria, Slovacia și Bulgaria își cumpără petrolul din Rusia și trebuie convinse să nu o mai facă. În aceste conditii, Comisia analizează opțiunile existente,  a spus un oficial european implicat în discuții.

Blocul comunitar a decis pe 8 aprilie să nu mai cumpere cărbune din Rusia, să-și închidă porturile pentru navele rusești și să interzică exportul mai multor bunuri și tehnologii, pentru a sancționa Rusia după invadarea Ucrainei.

Foto: Shutterstock