Confidenţialitate

Germania transmite că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment

Livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, spune ministrul german al Apărării. Declarația sa vine în contextul în care aliații NATO discută la Bruxelles despre trimiterea mai multor arme Ucrainei, în timp ce artileria rusă bombardează orașe din estul regiunii Donețk.

Situația este extrem de dificilă în est, în regiunile Doneţk şi Lugansk. Trupele ruse au câștigat teren în ultimele săptămâni, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de aseară.

O mare parte din tirurile de artilerie ale Rusiei s-au concentrat asupra Bakhmut, a cărui capturare ar oferi Moscovei o șansă pentru a avansa spre două orașe mai mari din provincia Donețk, Kramatorsk și Sloviansk.

Odată cu apropierea de împlinirea unui an de război, Rusia și-a intensificat atacurile mai ales în estul și sudul Ucrainei, notează Reuters.

Pentru a face față, Kievul are nevoie urgent de arme, dar trupele sale consumă obuzele mai repede decât le poate fabrica occidentul. Promițându-i-se luna trecută tancuri de luptă, Ucraina are nevoie de avioane de luptă și rachete cu rază de acțiune mai lungă.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat ieri că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă la reuniunea NATO de la Bruxelles.

Între timp, Statele Unite au anunţat marți că au semnat un contract în valoare de peste jumătate de miliard de dolari pentru obuze care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează AFP.

Foto: Shutterstock

Citește și: Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova: Guvernarea de la Chișinău a înțeles că Rusia are nevoie stringentă de un cap de pod în Republica Moldova | VIDEO