GERMANIA: Schemă de 5 mld. de euro pentru a stimula cumpărarea de mașini

Ministerul Economiei din Germania a propus o schemă pentru stimularea vânzărilor de automobile, în valoare de 5 miliarde de euro, anunță Reuters.

Vânzările de autoturisme au scăzut pe măsură ce liniile de producție și showroom-urile s-au închis, ca răspuns la pandemie. Un sondaj al institutului Ifo din această lună a arătat sectorul auto german este la cel mai scăzut nivel din 1991.

Șefii social-democraților (SPD) și creștin-democrații (CDU) sunt așteptați să prezinte marți pachetul general de stimulare, care ar putea însuma până la 80 de miliarde de euro, potrivit unui raport al mass-media.

Propunerea ministerului economiei este ca primele de cumpărare să fie plătite cumpărătorilor de vehicule electrice și de autovehicule convenționale cu valoare mai mică de 77.350 de euro, schema expirând la sfârșitul anului.

Șeful SPD, Norbert Walter-Borjans, a declarat pentru Reuters că este în favoarea susținerii industriei auto, dar că stimularea achizițiilor de motoare convenționale a fost o cale greșită.

„Dacă statul subvenționează (mașini noi), atunci trebuie să mergem împreună cu o schimbare către soluțiile alternative. Dacă sunt reduceri, atunci asta trebuie să fie pentru mașinile electrice ”, a spus Walter-Borjans.

Planurile Ministerului Economiei prevăd o primă de bază de 2.500 de euro pe autoturism, care va fi majorată cu 500 de euro pentru vehiculele eficiente. Programele de stimulare existente ar fi majorate cu 1.500 de euro pentru mașinile electrice și cu 750 de euro pentru mașini hibride.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS