Germania: Manifestatie Pegida anulata la Dresda

Riscul de atac terorist este ridicat, spun autoritățile.

Poliţia germană a interzis astazi orice adunare publică în aer liber la Dresda, din cauza unui ‘risc terorist concret’. Unul din organizatorii manifestaţiei săptămânale a mişcării antiislam Pegida ar fi fost ameninţat cu moartea de gruparea Statul Islamic.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, servicii de informaţii străine ar fi interceptat comunicaţii între jihadişti cunoscuţi, în care erau evocate ‘posibile atacuri împotriva marşurilor săptămânale Pegida’.

Potrivit informatiilor politiei, teroriştii au fost îndemnaţi să se amestece cu manifestanţii, pentru a ucide un membru al organizaţiei. Iar un mesaj difuzat în arabă pe Twitter prezinta Pegida ca un inamic al islamului.

Chiar inainte ca poliţia sa ia decizia, mişcarea Pegida si-a anulat manifestaţia denunţând ‘o gravă atingere adusă libertăţii de opinie şi de a manifesta’ din partea unor ‘forţe teroriste’. Pegida inseamna ‘Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului’.

Din octombrie, numarul participantilor la mitingurile organizatiei a tot crescut , ajungindu-se la 25.000 de persoane lunea trecută, la cinci zile de la atentatele comise la Paris în numele jihadului. Manifestantii cer o politică mai restrictivă în domeniul imigraţiei.

În locul manifestatiei de maine, Pegida le-a cerut simpatizanţilor să pună steagul german şi o lumânare la fereastră. In ultimele zile, la Berlin au avut loc mai multe razii în presupuse medii islamiste iar două persoane au fost arestate.