Confidenţialitate

Germania îndeamnă UE să se pregătească de scenariul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit

Guvernul Boris Johnson a transmis, vineri, Uniunii Europene că nu vrea prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021.

Ulterior, Boris Johnson a sugerat că s-ar putea ajunge la un acord în luna iulie.

Guvernul Germaniei pare însă să se pregătească pentru scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord.

“Începând din septembrie, negocierile vor intra într-o etapă fierbinte. Marea Britanie a amplificat deja ameninţările la adresa Bruxellesului, vrea să rezolve totul într-un timp foarte scurt şi speră să obţină succes în negocieri în ultimul moment”, arată un document al Ministerului de Externe de la Berlin citat de agenţia Reuters.

“Este important să menţinem unitatea la nivelul celor 27 de state membre UE, să continuăm să insistăm pentru progrese în toate domeniile şi să arătăm clar că nu va exista un acord cu orice preţ. Prin urmare, trebuie să înceapă activităţile de planificare la nivel naţional şi european, pentru a fi pregătiţi pentru scenariul 2.0 al lipsei unui acord. Situaţia este mai puţin gravă decât în 2019, dat fiind că reglementări importante, spre exemplu privind cetăţenii, au fost rezolvate prin acordul retragerii Marii Britanii din UE”, precizează documentul.

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană apreciază că este vorba de “sfârşitul discuţiilor” pe această temă.

La rândul său, Michael Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit, a cerut intensificarea negocierilor pe tema relaţiilor bilaterale post-Brexit.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele săptămâni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.