Confidenţialitate

GERMANIA: Discuții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în abatoare și ferme

Ministrul german al Muncii îi prezintă, miercuri, cancelarului Angela Merkel mai multe propuneri menite să îmbunătățească condițiile de muncă în abatoarele din landuri, unde lucrează și mii de români.

Hubertus Heil a anunțat deja că vrea desființarea verigilor dintre patronii companiilor de prelucrare a cărnii și angajați, adică firmele subcontractoare.

Planul  ar fi trebuit să fie prezentat membrilor cabinetului de la Berlin luni, însă el a fost amânat până astăzi, interval în care ministrul german a purtat la Nerlin discuții cu ministrul roman al Muncii, Violeta Alexandru.

Nu doar în industria de prelucrare a cărnii angajații sunt în grija subcontractorilor, ci și în agricultură.

Ministrul german al Muncii vrea că autoritățile locale din landuri să facă mai multe controale în abatoare dar și pe câmpuri, unde mulți angajați, majoritatea români, polonezi sau bulgari, reclama că intermediarii le rețin illegal cărțile de identitate, iar în primele 2 săptămâni de la sosire, cele de carantină, regulile sanitare nu sunt respectate. În unele locuri, cei infectați sunt cazați împreună cu cei sănătoși și nu primesc alimente.

În acest moment, în cel puțin trei abatoare din Germania sunt focare de coronavirus.

Ministrul român al Muncii, Violeta Alexandru, a fost două zile în Germania, unde s-a întâlnit cu muncitori din țară, dar a și semnat cu reprezentanții Guvernului German un acord de cooperare pentru protejarea drepturilor sezonierilor.

Violeta Alexandru este acum în orașul Bonn, pentru a discuta cu românii care lucrează în zonă și care săptămâna trecută au protestat împotriva condițiilor inumane de lucru.