Confidenţialitate

Germania: Coaliţie condusă de SPD, pregătită să preia guvernarea până la finalul anului

O coaliţie de guvernământ tripartită condusă de social-democraţi ar trebui să fie pregătită de preluarea mandatului până la finalul anului, a susţinut Norbert Walter-Borjans, colider al Partidului Social-Democrat german (SPD), într-un interviu publicat sâmbătă, relatează Reuters.

Blocul conservator CDU-CSU a obţinut 24,1% din voturi în scrutinul desfăşurat în 26 septembrie în Germania, în timp ce SPD s-a plasat pe prima poziţie, cu 25,7% din sufragii.

Verzii au luat 14,8% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5%. A

Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii, este a cincea formaţiune intrată în parlamentul federal.

Walter-Borjans s-a declarat încrezător că partidul său va putea cădea de acord rapid asupra unei coaliţii cu Verzii şi FDP, aşa-numita ‘coaliţie semafor’, ţinând cont de culorile celor trei partide componente.

”Ar trebui ca până la finalul anului guvernul să îşi preia mandatul. Acest lucru este fezabil”, a explicat Norbert Walter-Borjans pentru ediţia duminicală a publicaţiei Die Welt.

”Nu trebuie să purtăm discuţii exploratorii până expiră acest termen. În acest sens, am putea începe în octombrie negocierile oficiale privind o coaliţie şi să le încheiem în decembrie”, a adăugat el.

SPD urmează să poarte duminică discuţii exploratorii atât cu Verzii, cât şi cu FDP.

Pe de altă parte, coordonatorul naţional al Verzilor, Michael Kellner, a anunţat sâmbătă că membrii partidului său ar putea vota în mai puţin de două săptămâni un potenţial document privind mandatul de negociere a unei eventuale participări la guvernare.

Verzii s-au plasat pe poziţia a treia în scrutinul parlamentar din 26 septembrie şi vor purta duminică primele discuţii exploratorii cu social-democraţii. Ulterior, membrii partidului se vor pronunţa prin vot asupra începerii negocierilor privind coaliţia guvernamentală şi asupra funcţiilor din executiv care ar urma să fie ocupate de ecologişti.

Verzii şi FDP au avut deja primele discuţii asupra participării la guvernare, ecologiştii fiind reprezentaţi de Robert Habeck şi Annalena Baerbock (candidata ecologistă la postul de cancelar), iar FDP de liderul său Christian Lindner şi de secretarul general al formaţiunii.

Pentru a evita o altă ‘mare coaliţie’ precum cea condusă în ultimii patru ani de Angela Merkel, social-democraţii şi conservatorii vor trebui să-i convingă atât pe Verzi, cât şi pe liberali – partide cu agende politice extrem de diferite – să li se alăture într-o coaliţie tripartită.

De obicei, tratativele pentru formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează câteva săptămâni sau chiar luni. După alegerile din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri s-au prelungit până în martie anul următor.

Avansul mic înregistrat de social-democraţi faţă de conservatori a condus la situaţia rară în care atât liderul SPD, Olaf Scholz, cât şi liderul conservator Armin Laschet au anunţat că vor încerca să formeze un guvern de coaliţie, compus foarte probabil din trei partide. Misiunea mai dificilă este cea a lui Laschet, care este contestat de mai mulţi membri importanţi ai conducerii conservatorilor.