GERMANIA: Angela Merkel, dispusă la compromisuri pentru a încheia un acord cu social-democrații

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că blocul conservator va face concesii importante pentru a încheia un acord cu social-democraţii cu privire la formarea noului guvern de la Berlin.

Astfel, se dorește să se rezolve impasul politic din Germania, transmite Reuters.

„Fiecare dintre noi va trebui să facă unele compromisuri dureroase şi sunt gata pentru asta”, a declarat Merkel înaintea unei noi runde de negocieri.

„Atunci când vedem evoluţiile din ultimele ore de pe bursele de valori şi trăim vremuri atât de turbulente, ceea ce se aşteaptă de la noi, ca partide populare, este să formăm un guvern pentru binele oamenilor, unul care să aducă stabilitate”, a spus Angela Merkel.

Tratativele între Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi SPD au început la sediul CDU din Berlin în jurul orei locale 10:00.

Negociatorii conservatori şi social-democraţi au reuşit să ajungă la un acord asupra mai multor domenii, printre care locuinţele, chiriile şi digitalizarea.

Probleme care necesită rezolvare există și la sănătate, piaţa forţei de muncă şi politica externă.

Principalele subiecte încă în discuţie sunt solicitările SPD privind renunţarea la un sistem de sănătate publică bazat pe doi piloni, limitele capacităţii companiilor de a restricţiona condiţiile de muncă şi exporturile de armament.

Dacă negocierile ajung la un rezultat pozitiv, atunci este de aşteptat ca miercuri CDU-CSU şi SPD să prezinte programul guvernamental şi modul de împărţire a portofoliilor ministeriale.

Germania, cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene, are de patru luni şi jumătate un guvern în exerciţiu de la alegerile parlamentare din 24 septembrie 2017, cea mai lungă astfel de perioadă după fondarea Germaniei moderne, în 1949.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS