Confidenţialitate

Germania alocă peste 83 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate

Informația apare în contextual în care miniştrii Economiei şi de Finanţe din zona euro se reunesc, luni. Se caută soluții pentru frânarea scumpirilor. În același timp, statele membre vor să evite subvenţiile generalizate, care pot crește inflaţia. Și Bucureștiul așteaptă deciziile europene pentru a decide cum va gestiona criza facturilor la energie.

Potrivit unui unui proiect consultat de Reuters Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută, pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării şi IMM-uri.

În plan este inclusă şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmând ca gazul să fie plătit la preţul pieţei

Amintim, cancelarul german Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie.

Foto: Shutterstock

Citește și: Furnizorii de electricitate spun că nu mai au de unde să cumpere energie pentru că așteaptă ca Guvernul să modifice condițiile de achiziție de curent | AUDIO