Confidenţialitate

George Ivănescu, zis și Regele Vinului, reținut altături de alte 9 persoane în dosarul de evaziune fiscală

George Ivănescu, unul dintre acționarii firmei Murfatlar, cunoscut ca ”Regele Vinului” a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul altor 9 persoane, între care 3 șefi din cadrul Fiscului, Autorității Naționale a Vămilor și din Ministerul de Finanțe. Aceștia din urmă sunt acuzați de abuz în serviciu

4 firme cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice controlate de George Ivănescu, și alte trei persoane s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale între 2010 și 2014.

E vorba între altele de TVA și accize.

Inculpații, inclusiv administratorii firmelor, ar fi fost ajutați de cei 3 funcționari ai statului. E vorba de George Lascu, director în Ministerul de Finanțe, Irina Tănase, șef în cadrul Autorității Vamale și Ioana Toma,director în cadrul Fiscului.

Așa ar fi reușit să producă un prejudiciu statului de aproape 600 de milioane de lei, adică 132 de milioane de euro.

Deși, lună de lună, firmele vizate aveau datorii către stat, funcționarii publici nu au luat măsurile necesare pentru suspendarea autorizațiilor. Mai mult, firmele înregistrau operațiuni fictive, astfel încât Taxa pe Valoarea Adăugată deductibilă să crească.

Potrivit anchetatorilor, între 2012 și 2014, una dintre firme a înregistrat facturi de 400 de milioane de euro, plus  TVA de 86 de milioane de euro.

Procurorii spun că această sumă este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele pe care România le-a plătit la FMI între 2012 și 2015 sau cu împrumutul luat de România de la Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011.

George Ivănescu, acţionar la firma Murfatlar, și alți 8 inculpați vor fi propuși pentru arestare preventivă.