Confidenţialitate

George Clooney: Rasismul, pandemia Americii

Actorul american George Clooney avertizează că este nevoie de o „schimbare sistematică” a modului în care sunt aplicate legea şi justiţia penală în SUA şi de o acţiune urgentă pentru a combate „pandemia” de rasism.

„Nu este nicio îndoială că George Floyd a fost ucis. Am privit cum şi-a dat ultima suflare în mâinile a patru poliţişti”, a scris starul hollywoodian.

„Nu ştim când se vor diminua aceste proteste. Ne rugăm şi sperăm că nimeni altcineva nu va fi ucis. Dar mai ştim şi că foarte puţine se vor schimba. Furia şi frustrarea pe care le vedem încă o dată pe străzile noastre reprezintă un memento al cât de puţin am crescut ca ţară de la păcatul nostru strămoşesc al sclaviei. Aceasta este pandemia noastră. Ne infectează pe toţi şi, după 400 de ani, nu am găsit încă un vaccin”, a adăugat George Clooney, într-un eseu publicat în Daily Beast.

În vârstă de 59 de ani, actorul le cere americanilor să îl înlăture pe Donald Trump din funcţia de președinte la următoarele alegeri, programate în toamnă.

„Avem nevoie de factori de decizie şi de politicieni care reflectă imparţialitate minimă faţă de toţi cetăţenii, în mod egal. Nu de lideri care alimentează ura şi violenţa. Şi există un singur mod în ţara asta de a aduce o schimbare de durată: Votul”, a adăugat George Clooney.

Moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat de un agent în timpul unui arest la Minneapolis, a generat un val de proteste în SUA.

Agentul Derek Chauvin a îngenuncheat pe gâtul victimei timp de aproape 9 minute, sub privirile consternate ale martorilor care au filmat scena. Imaginile s-au viralizat în spațiul online.

Manifestațiile au degenerat în violențe în mai multe state americane.

Președintele Donald Trump a mobilizat Garda Națională în încercarea de a liniști spiritele.

Demonstrații de solidaritate au avut loc și în alte colțuri ale lumii.