Confidenţialitate

EXCLUSIV Generalul Constantin Degeratu: Va fi ales primul președinte care va conduce SUA în condițiile unui nou tip de război rece

Fostul șef al Statului Major General al Armatei, generalul Constantin Degeratu, a declarat la Interviurile Europa FM că alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt foarte importante în contextul relațiilor tensionate, mai ales cele dintre SUA și Rusia.

Potrivit acestuia, viitorul președinte de la Casa Albă va conduce SUA în condițiile unui nou tip de război rece.

Constantin Degeratu susține că o altă problemă va fi dacă viitorul președinte va continua să mențină angajamentul pentru apărarea Europei.

”Președintele care va fi ales și probabil va fi aleasă doamna Clinton, va fi primul președinte care va trebui să conducă America și să asigure leadership-ul mondial în alte condiții decât cele stabilite de doctrina Clinton din 1993, o doctrincă pacifistă. Va fi primul președinte care va trebui să conducă America în condițiile unui nou tip de război rece, nu știu dacă va rămâne cu titlul ăsta de război rece, dar în condițiile unor relații încordate cu Rusia. Va trebui să facă altfel decât până acum. Infiferent cine va fi. Problema este dacă SUA își mențin angajamentul angajamentul pentru apărarea Europei sau vor renunța la el. Eu nu cred că SUA nu vor renunța la angajamentele pentru securitatea Europei, pentru că interesele lor depind fundamental de securitatea Europei”, a declarat Constantin Degeratu.

În aceste condiții, generalul Constantin Degeratu crede că toate țările din Europa, inclusiv România, trebuie să-și asume mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de apărare.

”Trebuie să plecăm de la următoarele două premize. Unu: oricine va fi președintele SUA, deci partenerul nostru strategic și va trebui să lucrăm în funcție de această situație, să continuăm să dezvoltăm parteneriatul pentru că este esența garanțiilor noastre de securitate și apărare. Iar doi, e limpede că indiferent cine va fi președinte, trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate pentru propria apărare. Trebuie să înțelegem că a trecut vremea în care Statele Unite apărau pe gratis țări din Europa.

În campania electorală, candidatul republicanilor Donald Trump a criticat în nenumărate rânduri această chestiune: cheltuielile suportate de SUA pentru apărarea Europei. Și alți oficiali de peste ocean s-au arătat nemulțumiți de această problemă, spune Constantin Degeratu.

”Asta spun oficialii americani de peste 10 ani, în condițiile în care Statele Unite acoperă peste 70% din cheltuielile de apărare în cadrul NATO.  Este limpede că nu există nicio justificare pentru care la această oră Europa trebuie să depindă militar de apărarea Statelor Unite. UE are un PIB cam egal cu al SUA. Pentru apărarea populației, teritoriului, a intereselor este obligația, datoria fiecărei țări, inclusiv a noastră a românilor. Contribuabilul american american este normal să fie nemulțumit pentru că trebuie să plătească aici apărarea, în condițiile în care nu există nicio justificare”