Confidenţialitate

Gelu Duminică, despre prejudecățile față de romi: Din aproape 18.000 de mame minore, doar 12% sunt de etnie romă AUDIO

Blamată pentru tradiția căsătoriilor la vârste fragede, comunitatea romă nu este, însă, prima în statisticile privind nașterile în rândul mamelor minore. Sociologul Gelu Duminică a declarat, în emisiunea Deșteptarea României, că, în 2019, din aproape 18 mii de copile care au născut, doar 12% erau de etnie romă.

Invitat să intre în dialog cu ascultătorii Europa FM, Duminică a recunoscut că procentul de 12% este ridicat față de proporția romilor în populația țării (7%), dar a ținut să accentueze că, totuși, majoritatea română e responsabilă în cea mai mare măsură pentru acest fenomen.

Gelu Duminică: “Cifrele astea ne arată că e o suprareprezentare, dar nu e o chestiune specifică romilor. Aici, statul trebuie să intervină cu morcov și cu bici: morcov înseamnă educație, campanii și așa mai departe, bici înseamnă impunerea legii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gelu Duminică a vorbit despre stereotipurile care ne împiedică să vedem realitatea așa cum este și ne fac să îi judecăm pe romi după etnie, nu după faptele lor.

Conviețuirea românilor cu romii a fost tema celei de-a șaptea dezbateri din campania Deșteptarea României. În următoarea ediție, vineri, 26 martie, Cătălin Striblea îl are invitat pe activistul civic Valeriu Nicolae.

Cum poți scăpa de sărăcie în România? Ce șanse ai dacă te-ai născut sărac? Și cine trebuie să îndrepte asta: statul sau oamenii?