Confidenţialitate

Gazprom relansează proiectul construcţiei unui ”mini South Stream” în Balcani

Gazprom a semnat un acord cu Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru construcţia unei conducte care să transporte gaze livrate prin al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream, relatează site-ul B92, care citează publicaţiile Beta şi Kommersant.

Conducta va permite Gazprom să livreze gaze în Balcani, dar va concura gazoductul Poseidon, care ar trebui să furnizeze gaze în sudul Italiei.
Gazprom şi guvernul ungar au semnat un acord pentru dezvoltarea sistemului de gaze al ţării, după ce în iunie au fost semnate documente asemănătoare cu Bulgaria şi Serbia.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijiarto a declarat că proiectul se referă la livrarea a 8 miliarde de metri cubi de gaze de la Turkish Stream via Serbia.

”Ruta Bulgaria-Serbia-Ungaria reprezintă de fapt o reluare a proiectului de construcţie a unei părţi a South Stream, care era gata de implementare, dar a fost abandonată în decembrie 2013 din cauza poziţiei părţii bulgare şi a presiunilor Bruxelles-ului”, a relatat Kommersant.
Diferenţa este că gazoductul pe sub Marea Neagră nu va merge direct în Bulgaria ci către Turcia.

”În plus, numai unul dintre tronsoanele Turkish Stream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi, poate merge în Balcani, cu un sfert mai puţin faţă de capacitatea South Stream”, conform Kommersant said.

Publicaţia a notat că Gazprom nu poate aproviziona Balcanii printr-un al doilea tronson şi să construiască în acelaşi timp conducta Poseidon.

În prezent, Ungaria şi Serbia pot să se aprovizioneze cu gaze doar prin Ucraina, ceea ce ar obliga Gazprom să negocieze comisioanele de tranzit cu Kievul, după 2020.