Confidenţialitate

Garri Kasparov spune că își dorește ca șahul să crească în popularitate în România

Marele maestru Garry Kasparov a declarat, vineri, că îşi doreşte ca turneul Superbet Chess Classic 2021, din cadrul Grand Chess Tour, să crească popularitatea şahului în România, relatează Agerpres.

“Îmi doresc ca Grand Chess Tour să crească popularitatea şahului în România şi să aducă mai mulţi tineri în acest sport. Pentru că în acest fel România îşi poate forma o puternică echipă profesionistă de şah la un moment dat. Nu ştiu cine va câştiga Grand Chess Tour, toţi au şansa lor. Dacă ne uităm la primii opt, oricare dintre ei ar putea câştiga. Asta este frumuseţea turneului, sunt jucători foarte buni, iar competiţia este imprevizibilă”, a afirmat multiplul campion mondial.

Acesta a menţionat că nu este important dacă şahul va deveni în viitor sport olimpic.

“Nu mă interesează dacă şahul va fi sau nu un sport olimpic la un moment dat. Nu cred că este un subiect care contează. Jocul are popularitatea lui, iar viitorul lui este legat de tehnologiile online. Aşa că avem un avantaj în faţa oricărui alt sport olimpic pentru că putem juca şah online, putem preda şah online, putem învăţa şi discuta online despre şah. Iar cea mai bună modalitate de a promova şahul este organizarea unor evenimente ca acesta de la Bucureşti. De ce am juca şah într-un colţ la Jocurile Olimpice de iarnă sau de vară, între bob şi curling, pentru că alfabetic şahul acolo este (n.r. – în engleză chess)?”, a adăugat el.

Întrebat cine va câştiga finala Campionatului Mondial dintre Magnus Carlsen şi Ian Nepomniaşci, Kasparov a răspuns: “Magnus Carlsen este marele favorit în opinia mea. Nu vreau să subestimez valoarea lui Ian Nepomniaşci, dar Magnus este într-o formă extraordinară. Se poate întâmpla orice într-un meci, însă dacă vrei să pariezi, atunci eu sugerez să pariezi pe Magnus”.

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov a deschis, vineri, turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour.