Gala UNITER 2018: Ileana Stana Ionescu, premiul pentru întreaga activitate în Teatru

Cele mai importante premii pentru lumea teatrului românesc au fost decernate la Alba Iulia, în cetatea Alba Carolina. Au fost nominalizate spectacolele care au avut premiera între 1 ianuarie și 1 decembrie 2017. Ediția din 2018 a fost organizată în Alba Iulia pentru a marca Centenarul de la Marea Unire.

Între premiile speciale acordate de Uniunea Teatrală, Ileana Stana Ionescu a primit luni seară (7 mai 2018) Premiul UNITER pentru întreaga activitate în teatru.

Actriță a Teatrului Național București din 1965, despre care Ion Caremitru – director TNB și președintele Senatului UNITER –  a spus că este una dintre „cele mai longevive și frumoase actrițe” ale naționalului bucureștean, Ileana Stana Ionescu a mulțumit pentru recunoștința acordată în cadrul Galei UNITER.

Ion Caramitru și Ileana Stana Ionescu, discurs, Gala UNITER 2018:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936 în orașul Brad, județul Hunedoara. A debutat la vârsta de 19 ani, în 1955, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière. Patru ani mai târziu, tânăra actriță se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. După câteva roluri de succes la Piatra Neamț, Ileana Stana Ionescu se mută în București și în 1965 este angajată la Teatrul Național București. De-a lungul carierei a interpretat zeci de roluri pe scenă dar și în producții de televiziune.

A fost aleasă în funcția de deputat pentru un mandat (în legislatura 2000-2004) ca reprezentantă a minorității italienilor din România, având origini italiene din partea mamei.

Foto: Ileana Stana Ionescu în „Idolul și Ion Anapoda”, Teatrul Național București

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS