Gala premiilor UNITER 2018: Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc şi Yuri Kordonsky, printre laureaţi

Uniunea teatrală din România şi-a decernat premiile în cadrul celei de-a 26-a gale, organizate în cetatea Alba Carolina în Anul Centenarului.

Mariana Mihuţ a obţinut trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, graţie interpretării Reginei Marguerite din spectacolul „Regele moare”, de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Victor Rebengiuc s-a impus în competiţia masculină pentru rolul lui Berenger întâiul, din aceeaşi piesă.

Cea mai bună actriţă în rol secundar este Ada Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul „Măcelaria lui Iov” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim (Teatrul „Vasile Alecsandri” Iaşi).

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Zsolt Bogdan, pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial „Îngeri în America (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”)” de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

Actorului Horaţiu Mălăele i-a fost oferit un premiu de excelenţă, iar actriţei Ileana Stana-Ionescu, actorului Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Păcurar şi criticului Sorina Bălănescu le-au fost oferite premii pentru întreaga activitate.

Cel mai bun regizor a fost desemnat Yuri Kordonsky pentru „Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel Garcia Marquez, o producţie a Teatrului German de Stat.

„Rambuku”, de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a fost desemnat cel mai bun spectacol.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, regia artistică Silviu Jicman (producţie a Societăţii Române de Televiziune – Casa de producţie a TVR).

Juriul i-a reunit pe Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu şi Alexa Visarion.

Amfitrion a fost actorul şi regizorul Ion Caramitru, preşedintele Senatului UNITER.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS