Confidenţialitate

Gala Gopo 2019: ”Moromeții 2”, cel mai bun film

“Moromeții 2” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la gala Gopo, dedicată industriei cinematografice românești.

Filmul regizat de Stere Gulea şi-a mai adjudecat statuetele pentru decoruri, costume, machiaj-coafură, dar şi Premiul Publicului.

Totodată, Iosif Paştina a obţinut premiul “Tânără Speranţă” pentru rolul lui Niculae din “Morometii 2”.

Trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Constantin Popescu pentru filmul “Pororoca”.

Cosmina Stratan (“Dragoste 1. Câine”) şi Bogdan Dumitrache (“Pororoca”) au cucerit trofeele pentru cei mai buni actori.

Cursa rolurilor secundare a fost câştigată de Iulia Lumânare (“Pororoca”) şi Alexandru Dabija (“Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”).

Actorii Ileana Stana Ionescu şi Constantin Dinulescu au primit premiile Gopo pentru întreaga activitate.

“Soldaţii. Poveste din Ferentari”, a cărei regie este semnată de Ivana Mladenovic, a obţinut premiul pentru debut în lungmetraj.

“Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu, a fost desemant cel mai bun documentar.

Premiul pentru muzică originală a fost obţinut de Massimiliano Nardulli, care a semnat coloana sonoră a filmului “Charleston”.

“The Killing of a sacred deer / Uciderea cerbului sacru” a fost desemnat cel mai bun film european.

Ajunsă la a 13-a ediţie, gala Gopo a fost găzduită, marți seara, de Teatrul Național din București.

Premiile Gopo sunt decernate anual pentru cele mai importante realizări cinematografice româneşti din anul precedent, cu scopul principal de a promova valorile cinematografiei naţionale în rândul unui public cât mai larg, aminteşte Agerpres. Premiile Gopo au fost înfiinţate în anul 2007, în onoarea cineastului Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 50 de ani de când acesta a obţinut Premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Trofeul are forma omuleţului lui Gopo, sculptura fiind realizată de Adrian Ilfoveanu.

Nominalizările la toate categoriile sunt stabilite de un juriu de preselecţie ales de un consiliu consultativ, format din critici şi producători de film. La rândul său, juriul este compus din 11 profesionişti din domeniu, dintre care cinci critici de film şi şase personalităţi din diverse sectoare ale domeniului cinematografic, precum regizori sau actori. Componenţa juriului este făcută publică cu minim o lună înaintea Galei de decernare a premiilor, care, de obicei, este programată în luna martie, conform premiilegopo.ro.

Pentru fiecare categorie, trebuie să există un număr de minim trei nominalizări şi maxim cinci. Sunt considerate eligibile peliculele româneşti produse în România sau în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, aceasta din urmă putând fi atât financiară, cât şi artistică şi tehnică.

Pentru a putea fi nominalizate, filmele de lungmetraj trebuie să fi avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, fiind difuzate cel puţin o săptămână în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet. La rândul lor, filmele de scurtmetraj ce pot fi nominalizate includ producţii româneşti cu o durată de maximum 60 de minute, realizate cu cel mult doi ani înainte şi prezentate pe marile ecrane, la TV sau într-un festival competitiv.

Premiile Gopo sunt acordate pentru aproximativ 20 de categorii, printre care: Cel mai bun film de lungmetraj; Cel mai bun regizor (film de lungmetraj); Cel mai bun scenariu (film de lungmetraj ficţiune); Cel mai bun actor, respectiv Cea mai bună actriţă (film de lungmetraj ficţiune); Cea mai bună imagine; Cel mai bun montaj; Cel mai bun film de debut; Premiul ”Tânără speranţă”, Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în anul precedent).

Începând cu anul 2007, cele mai bune filme de lungmetraj câştigătoare ale Premiului Gopo au fost, în ordine cronologică: ”A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu); ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (regia Cristian Mungiu); ”Restul e tăcere” (regia Nae Caranfil); ”Poliţist, adjectiv” (regia Corneliu Porumboiu); ”Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban); ”Aurora” (regia Cristi Puiu); ”Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude); ”Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer); ”Mai aproape de lună” (regia Nae Caranfil); ”Aferim!” (regia Radu Jude); ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu); “Un pas în urma serafimilor” (regia Daniel Sandu).