Gala GOPO 2015: Actrița COCA BLOOS va primi premiul pentru întreaga carieră

Într-un interviu acordat Europa FM, Coca Bloos explică atracția pe care a avut-o mereu față de personaje aflate în situații dificile, personaje ‘amărâte’ – cum însăși interpreta lor le numește. Amănunte – marți, 24 martie, în rubrica ‘Sus cortina!’, de la ora 17.15, la Europa FM.

Actriţei Coca Bloos îi va fi decernat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Galei Gopo 2015 care se va desfășura pe 30 martie la Sala STUDIO a Teatrului Național București.

Coca Bloos este una dintre cele mai prolifice actrițe de film, teatru și televiziune.

De asemenea, filmul ‘America, venim!’ din 2014, în regia lui Răzvan Săvescu, în care a fost distribuită și Coca Bloos, este nominalizat la ediția din acest an a premiilor GOPO, la categoria Cel mai bun film de debut.

La edițiile precedente ale GALEI GOPO, Premiul pentru întreaga carieră a fost acordat unor actori precum Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

________________________________________________________

Coca Bloos s-a născut la 1 octombrie 1946, la Piatra Neamț.

Înainte de a se hotărî să se prezinte la examenul de admitere la actorie, a urmat cursurile Facultăţii de filosofie dar și trei ani de cursuri de jurnalism.

A jucat prima dată în teatru în roluri oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul își pregătea lucrarea de diplomă. Au urmat alte două stagiuni în care a jucat la Braşov şi Piatra-Neamţ.

În 1987, Coca Bloos a fost aleasă de regizoarea Cătălina Buzoianu să joace în ‘Uriaşii munţilor’, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Ulterior, directorul Teatrului Mic de la acea vreme, Dinu Săraru, a decis să o transfere în Capitală.

În cinematografie a debutat în ‘Secretul armei secrete’ (1988), filmul lui Alexandru Tatos. În anii 90, a avut mai multe roluri importante în film și a fost distribuită și în filmele noului val de cineaști, după anul 2000 (‘Divorţ… din dragoste’, ‘Crucea de piatră’, ‘Terente – Regele bălţilor’, ‘Patul conjugal’, ‘Această lehamite’, ‘Ambasadori, căutăm Patrie’, ‘Terminus paradis’, ‘După-amiaza unui torţionar’, ‘Niki Ardelean, colonel în rezervă’, ‘E pericoloso sporgersi’, ‘Occident’, ‘Examen’, ‘A fost sau n-a fost?’, ‘Visul lui Adalbert’.