Gafă de proporții a președintelui american ales, Donald Trump

Președintele american ales, Donald Trump a sfidat regulile diplomatice și a vorbit la telefon cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, deși relaţiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate. Mai mult, în trecut, liderul filipinez l-a insultat pe președintele Barack Obama. Preşedintele filipinez nu s-a sfiit să laude regimul politic din China, în timp ce l-a catalogat ”fiu de curvă” pe liderul american Barack Obama.

Deși Donald Trump a susţinut în timpul campaniei electorale că declaraţiile lui Duterte demostrează o lipsă de respect pentru Statele Unite, acum, în convorbirea telefonică, Trump i-a cerut liderului filipinez să-l viziteze după învestirea în poziţia de preşedinte la Casa Albă.

Situația riscă să irite China, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale „trădătoare”.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american ales subliniat că președintele Taiwanului a fost cel care l-a sunat pentru a-l felicita și i-a mulțumit pentru telefon.
„Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a scris Trump pe Twitter. Mai târziu, Trump a revenit cu un nou mesaj: „E interesant că Statele Unite vând anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”. 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS