Gabriel Resources, deranjata ca autoritatile romane intarzie procesul de autorizare a proiectului Rosia Montana

Gabriel Resources cere președintelui și premierului să se angajeze într-un proces de consultare cu privire la exploatarea minieră din munții Apuseni.În notificare se menționează că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găsește o soluție amiabilă pentru dezvoltarea proiectului.

Compania canadiană care controlează Roșia Montană Gold Corporation încearcă să pună presiune pe autoritățile române.

Gabriel Resources cere președintelui și premierului să se angajeze într-un proces de consultare cu privire la exploatarea minieră din munții Apuseni.

‘ Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel Resources dorește găsirea unei soluții amiabile care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate’.

Așa ar putea fi rezumată notificarea trimisă de compania canadiană Guvernului și Președinției.

Șeful Gabriel Resources, Jonathan Henry, speră că va fi găsită o rezolvare amiabilă a problemei, fără să fie nevoie să apeleze la arbitraj internațional. Informații privind o posibilă acțiune de acest fel au apărut în presa canadiană încă de anul trecut.

Compania amintește și de investițiile semnificative făcute în ultimii 15 ani în dezvoltarea proiectului și dă de înțeles că autoritățile române bat pasul pe loc în autorizarea acestuia: ‘s-a întârziat persistent și nejustificat procesul de autorizarea proiectului de la Roșia Montană care acum a devenit victimă a conflictelor politice din România’, se arată în notificare.

În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul Roşia Montană.

O lună mai târziu, premierul Victor Ponta, afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.