Confidenţialitate

Gabriel Oprea, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă: ”Am calitatea de suspect”

Gabriel Oprea a venit luni la DNA, fiind citat de procurori pentru a fi pus sub acuzare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu puţin timp înainte de ora 10.00.

Gabriel Oprea a fost citat să se prezinte luni la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţia de ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină şi pentru a fi audiat.

Eram în timpul serviciului, nu veneam de la cârciumă”,  a declarat Gabriel Oprea la ieșirea din sediul DNA, reiterând că toți miniștrii de Interne sunt păziți 24 de ore din 24.

Eu nu am beneficiat de protecție 24 de ore din 24”, a spus Gabriel Oprea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, solicitarea fiind adusă la cunoştinţă şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care primise solicitarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă“, susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin“, mai arată DNA.