Confidenţialitate

Fundația Friedrich Ebert: România a intrat în pandemie cu mari decalaje între orașe și mediul rural, la servicii medicale | AUDIO

Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale, România a intrat în pandemie cu mari decalaje între marile orașe și mediul rural- atrage atenția fundația Friedrich Ebert.

În cei 10 ani care au precedat pandemia de coronavirus numărul dispensarelor a scăzut în județele fără mari centre urbane. La fel a fost și cazul cabinetelor de medicina familie, spune reprezentanta fundației, Victoria Stoiciu:

”Datele arată că, în timp ce numărul de dispensare a rămas stabil în marile orașe, cum ar fi București, Cluj, Timișoara, în restul județelor țării numărul de dispensare a scăzut, deci tendința a fost descrescătoare și exact același pattern îl regăsim și în privința medicilor de familie. Avem din ce în ce mai mulți medici în regiunea București-Ilfov și din ce în ce mai puțini medici în restul țării și în special în localitățile de mărime medie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decalajele dintre regiuni sunt valabile nu doar în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, cât și accesul la sistemul de alimentare cu apă sau chiar salarii.

”Accesul la serviciile medicale este doar unul dintre multiplii indicatori care ne vorbesc despre faptul că putem vorbi de cel puțin două Românii atunci când vorbim de dezvoltarea țării noastre. Sunt cel puțin două ritmuri inegale de dezvoltare și de creștere. Pe de o parte avem marile orașe, de cealaltă parte avem restul țării, orașele de mărime medie. Pandemia ne-a surprins descoperiți dar nu la fel de egal. Una e să te fi prins pandemia în București și alta e să te fi prins într-un sat din județul Vaslui”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Fundatia Friedrich Ebert/Facebook