Funcționarii publici intră în grevă

Angajații din primării și consilii județene intră în grevă timp de o zi, după ce negocierile cu Ministerul Muncii au eșuat. Sindicalițtii spun că acordul pe care ar fi trebuit să il încheie vineri a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită.

Funcționarii publici vor creșteri salariale cu cel puțin 25% și vouchere de vacanță.

Angajații din administrația publică sunt obligați, potrivit legii, să vină la locul de muncă, insă nu vor asigura relațiile cu publicul. Greva organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie se va intinde pe toată durata zilei de astăzi – sindicaliștii anunță că peste o săptămână, pe 19 iulie vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

Liderii de sindicat au declarat totuși, că în cazuri excepționale, cum ar fi înregistrarea deceselor – acestea să fie operate.

În București, funcționarii publici vor protesta în fața Primăriei Capitalei, de la ora 10.00.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că, după ce au convenit asupra formei finale a a cordului cu Ministerul Muncii, acesta a fost trimis pentru a fi semnat  sub o altă formă – lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme – spun funcționarii.

Ei cer printre altele acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS