Funcţionarii publici cer creşterea salariilor în România. Este sau nu o idee bună?

Este grevă generală astăzi în administrația locală din România, asta pentru că cei mai mulți dintre bugetari și funcționari au ajuns la salariul minim pe economie și cer majorare de salarii.

Situația este rar întâlnită pentru că funcționarilor nu le-au scăzut salariile ci salariul minim a crescut în ultimii ani cu peste 20% și continuă să crească. Salariul minim pe economie este un salariu social, reglementat de stat, dar creșterea lui susținută chiar a dat naștere unor dezechilibre în economia noastră.

Dacă statul, sau un patron, plătea cu 800 de lei sa zicem un necalificat, iar cu 975 de lei un angajat ceva mai calificat, mai bun, mai eficient, nu era normal ca o dată ce a crescut salariul necalificatului la 975 de lei să îi crească și calificatului salariul? Sau ar trebui ca fiecare dintre noi să avem același salariu, indiferent de valoarea muncii noastre?

Pe de altă parte, dacă toate salariile ar crește în România cu 20 de procente într-un interval atât de scurt de timp, atunci ori am avea o inflație catastrofală, ori s-ar duce naibii cursul de schimb, ori n-am mai putea să exportăm nimic, din cauza creșterii costurilor.

Spinoasă problemă, nu-i așa?

Noi, românii, avem printre cele mai mici salarii din Europa, vrem și e normal să vrem salarii mai mari, dar creșterea prea rapidă a salariului minim induce astfel de dezechilibre în economie, iar noi astăzi trebuie să discutăm ce e de făcut.

De la 1 iulie salariul minim pe economie ar trebui să crească din nou și să ajungă la 1050 de lei… Întrebarea este dacă Guvernul ar trebui să păstreze această măsură sau ar trebui, mai bine, să se răzgândească.

Astăzi, la România în Direct, Moise Guran vă întreabă: Cum ieșim din această situație și ce ați face dumneavoastră dacă ați fi patron și v-ați confrunta cu ea?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.