Funcţionară a Consulatului din Catania, concediată pentru răspunsul “condamnabil” oferit unei solicitări

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că a încheiat raportul de muncă cu o funcționară de la Consulatul României din Catania, în urma modului “condamnabil” în care aceasta acesta a gestionat dialogul cu o tânără sportivă care a cerut ajutor.

În convorbirea telefonică, angajatul MAE îi recomandă apelantei să îl telefoneze pe președintele Klaus Iohannis.

“Comportamentul manifestat de către funcţionarul consular şi modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetăţeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită şi a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic şi consular al României şi nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistenţă primite din partea cetăţenilor români”, susține MAE.

Ministerul adaugă că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcţionarului, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispoziţiile art. 8.1 lit. c din Convenţia civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“MAE foloseşte acest prilej pentru a reitera importanţa protejării şi promovării drepturilor cetăţenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe şi, implicit, ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă şi angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaţilor săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate şi dialog adecvat în relaţia cu cetăţenii români”, se precizează într-un comunicat.

Totodată, cu privire la situaţia cetăţeanului român care se află în Sicilia, unde desfăşoară activităţi sportive la un club local, alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu această persoană în cursul lunii martie şi i-a comunicat acesteia posibilităţile de repatriere, inclusiv informaţii cu privire la zborul organizat de autorităţile române în 25 martie.

În plus, reprezentanţii consulatului au făcut demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei şi a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluţie repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetăţeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către Bucureşti, care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare.

“MAE menţionează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoţită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor”, conchide comunicatul ministerului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS