Fructele şi legumele lunii mai

Bucuraţi-vă la maxim de ajutorul fructelor şi legumelor proaspete, din luna mai!

În ultima lună a primăverii, luna mai, avem la dispoziție fructe și legume din abundență și suntem îndemnați să apelăm mai mult ca oricând la o alimentație sănătoasă.

În primul rând, discutăm despre căpșuni, care conțin mai multă vitamina C decât o portocală, vitamine din grupul B, dar si o doză importantă de vitamina K. La acestea se adauga minerale precum potasiu, fier, și magneziu. Căpșunile ne protejează de infarctul miocardic, mențin sănătatea sistemului nervos, ne protejează pielea de radiațiile ultraviolete și reglează nivelul colesterolului.

Beneficiile vin cu foarte puține calorii, dar numai atunci când le mâncăm ca atare, și nu în prăjituri sau cu zahăr.

Sparanghelul este leguma lunii mai. Bogat in vitaminele A, B si C, dar și în vitamina K și potasiu, sparanghelul protejeaza sistemul cardiovascular și are efect diuretic.

Sparanghelul permite eliminarea grăsimii din organism înainte de a fi stocată. De asemenea, este un aliment excelent pentru gravide.Spanacul este o planta valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive – saruri de fier, calciu, vitamina C. Sfatul specialiştilor este să consumaţi spanac crud, decongelat, pregătit la aburi tot timpul anului, nu numai în luna mai. Spanacul este inclus în alimentaţie încă din copilărie, imediat după diversificare, alături de carne sau de ou. Contribuie la creşterea diurezei, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare. Are și proprietăți anti-inflamatorii.

Loboda, salata verde și ridichile conțin multe vitamine și fibre și sunt detoxifiante – calități esențiale pentru un aliment.