Franța: Subiect jignitor la adresa românilor la o probă a examenului de bacalaureat

Sesizarea a fost făcută de sindicatul francez din educaţie UNSEN.

Francezii ne jignesc din nou. De această dată nu la televizor ci într-un subiect de examen. Este vorba despre un subiect de drept de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului. Cei care au susținut examentul au trebuit să rezolve următorul enunț: ‘Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România’. Sesizarea a fost făcută de sindicatul francez din educaţie UNSEN, care a precizat că subiectul nu necesita menţionarea României.

Sindicatul cataloghează acest incident grav drept un act rasist.’Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentaţi formalităţile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare’, a mai precizat sindicatul în comunicat.

Ambasada României la Paris a cerut ministrului francez al Educaţiei să prezinte scuze şi să-i sancţioneze pe cei responsabili. Și ministrul Interimar al Educației de la noi, Liviu Pop, a anunțat că va cere explicații omologului său francez cu privire la acest incident.